Библиотека

Нови книги в библиотеката…

Posted by Mariana57on 01.02.2023

Нови книги в библиотеката, дарени от Радка Колева от Лесотехнически университет, София

Posted by Mariana57on 08.04.2022

Нови детски книжки в библиотеката, подарени от най-малкият дарител – Пресиян Христов от 2-ри клас

Posted by Mariana57on 08.04.2022

Ново издание за Георги Раковски получи като дарение библиотеката

Posted by Mariana57on 15.02.2022

Най-новите книги за Георги Сава Раковски, отпечатани от издателство „Нитон“ по повод 200-годишнината от рождението му, получи като дарение библиотеката ни.

Четирите книги за видния революционер ще обогатят фонда ни с издания за български възрожденци и борци за свобода и освобождение на България. В тях са събрани пояснения за неговия колосален научен труд.

Техен автор е Иван Тренев, който като историк изследва биографиите на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски и други личности от епохата на Възраждането.

Книгите представляват:

Списание „Българска старина“, което дава дълбоки научни познания за българската повестност, за старонародното ни вероизповедание, древността на българския език, както и преимуществото пред всички европейски езици, възникнали след старобългарския и с кражби от него!

Втората книга „Ключ българскаго язика“ представлява полагане на основите на българското езикознание! Освен това Георги Раковски доказва, че само чрез старобългарския език и до днес могат да се разчитат древните езици санскрит и зендски, защото те са сродни.

Третата книга „ПОКАЗАЛЕЦ или Ръководство как да си изискват и издирят най-стари черти нашего бития, язика, народопоклонения, стараго ни правления, славнаго ни прошедствия и проч“ е била посрещната с радост от българските учители и е влязла като учебен предмет. Книгата обяснява българския бит, обичаи, честване на събития като годеж, сватба, раждане на човек, кръщене, погребение и други.

Създава за първи път на Балканите научната дисциплина етнография, въпреки че в други балкански държави са имали политическа свобода десетилетия преди България. Той е първият, който анализира и съпоставя народната българска култура – духовна, социална и материална – с тази на съседни и далечни страни, чак до Индия. През 1856 г. в Одеса издава своята книга „Показалец“, отличаваща се с пределна яснота, последователна, всеобхватна относно бита – занаяти, вярвания, песни, сватби, погребения, игри и др., лесна за възприемане и със стойност на съвременен учебник.

В последната книга „Раковски – 200 години безсмъртие“ авторът Иван Тренев е дал пояснение върху всяка една от книгите на Георги Раковски, неизвестни факти за живота и делото му, свое становище за значението на Раковски за българския народ, история и език, както и за огромния му принос към българщината на Балканите. В нея се съдържат материали, които осветяват връзките на Георги Раковски с възрожденските дейци Левски, Ботев, дейци на „Етерията“, дейци на младотурците, младорусите, младосърбите и т.н.

Трябва да осъзнаем, че Георги Раковски е значим както за нашата история и съществувание, така и за европейската култура, дори за далечна Индия, където той е наречен НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ НА ИНДИЯ!”, споделя авторът.

105 години от рождението на Сидни Шелдън

Posted by Mariana57on 11.02.2022

Сидни Шелдън е роден в Чикаго, щат Илинойс в еврейско семейство. Родителите на неговата майка, Натали Маркус, емигрират в САЩ от Одеса, спасявайки се от погромите. Негови стихове били публикувани, когато нъвършва едва 10 годишна възраст. Кариерата му на писател започва през 1937 година в Холивуд, където пише сценарии за филми.

 

През 1941 година, след служба във Военно-въздушните сили, Шелдън отново се заема с творческа работа, пишейки мюзикъли за бродуейски постановки и в същото време продължава да пише сценарии за филми за филмовите студия MGM и Парамаунт Пикчърс. В началото на 1948 година получава Академична награда „Оскар“ за „оригинален сценарий“ за филма „The Bachelor and the Bobby-Soxer“, а през 1959 е удостоен с награда „Тони“ за сценария на мюзикъла „Червенокосата“.

 

През 1969 година написва своя първи роман – „Голо лице“, за който получава награда „Едгар Алън По“. Следващите му романи без изключение попадат в списъците на бестселърите. Общият тираж романите му надхвърлят 275 млн. екземпляри. За заслуги към кинематографията Сидни Шелдън получава своя звезда на Алеята на славата в Холивуд. Умира на 89 години в Калифорния, САЩ.

 

Включен е в „Книгата за рекорди на Гинес“ за „най-превеждан“ автор в света.

 

Книгите на Сидни Шелдън може да намерите в библиотеката на читалището!

 

Нови книги от руски автори в библиотеката

Posted by Mariana57on 21.01.2022

Дарение от ВМРО

Posted by Mariana57on 13.11.2021

Юлиан Ангелов направи дарение на Народно читалище „Джон Атанасов“ в ж.к. Младост, гр. София. Дарението е част от кампанията “СПАСИ, СЪХРАНИ И РАЗПРОСТРАНИ КНИГА” на фондация ВМРО и Независимо Тракийско Сдружение Доган Хисар. В дарението освен книги свързани с историята на България, са и три много ценни ФО тотипни копия на „История на македоно – одринското опълчение“ с автор полковник Дървингов, издание от 1919 год., „Български народни песни от източна и западна Тракия“ с автор Васил Стоин, издание от 1936 год. на Тракийски Научен Институт и “Разорение на Тракийските българи 1913″ на проф. Любомир Милетич, издание от 1918 год.

 

Нови исторически книги в библиотеката

Posted by Mariana57on 16.10.2021

Нови книги от български автори в библиотеката

Posted by Mariana57on 29.09.2021

Алея на книгата 2021 и издателство ЕРГО

Posted by Mariana57on 09.09.2021

НОВИТЕ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВОТО ВЕЧЕ СА НАЛИЧНИ В БИБЛИОТЕКАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО!