Да си Фокнър и да искаш да задминеш… себе си

Posted by Mariana57on 25.09.2022

125 години от рождението на знаменития писател

На 25-и септември през 1897-а година се ражда един от най-големите писатели на световната литература – Уилям Фокнър. Той е „единствен“ в много отношения – единственият южняк от Мисисипи с Нобелова награда, сред малкото носители на две награди „Пулицър“ (1955, 1963) за фантастика – за творбите си „A Fable“ (1954) и „The Reivers“ (1962); и сред малцината класици, незавършили дори гимназия.

И въпреки липсата на специално образование по литература, той е знаменитият автор на много романи, разкази и сценарии. Библиографията му е буквално зашеметяваща: „Врява и безумство“, „Сарторис“, „Селцето“, „Градът“, „Дворецът“, „На смъртен одър“, „Светилището“, „Идилия в пустинята“, „Тези трийсет“ „Светлина през август“, „Саламагунди“, „Доктор Мартино и други разкази“, „Авесалом! Авесалом!“,“Слез на земята, Мойсей“, „Осквернителят“, „Реквием за една светица“ и др.

Писателят умира в разцвета на силите си – на 64, след залежаване от падане от кон, на 6-и юли 1962-ра година. Инцидентът слага край на един удивителен живот, но Фокнър ни оставя огромно творчество, което несъмнено остава в Златния фонд на световната литература. Признат е за един от най-влиятелните белетристи на Америка и по-специално – на Юга, и като един от най-любимите автори в много географски ширини по цялото земно кълбо.

 

Comments are Closed