Днес се празнува Света Анна

Posted by adminon 09.12.2011

На 9 декември православната църква отбелязва зачатието на Богородица от нейната майка – Света Анна.

Според Протоевангелието на Яков праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени и всеотдайни, че най-накрая той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: “Анно, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!”. След девет месеца – на 8 септември, се родила бъдещата майка на Иисус.

В народните обичаи денят е свързан и с поврата в природата и новото начало. Според обичая момите засяват в плитък съд, обикновен ново гърне, пшеница с вода и наричат: ако до Васильовден покълне, момичето ще се омъжи през годината.

Св. Анна е смятана за закрилница на семейството и майчинството, на девиците и вдовиците.

Според фолклора в нощта срещу празника Анино зачатие най-силно “хващат” заклинанията, прокобите и магиите. Тогава магьосници, вещици и врачки правят заклинания за раздяла, болест и смърт. Затова и строго се спазват различните забрани: жените не трябва да работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, го отвличат.

Анна е латинска форма на староеврейското Hannah – “благодат”.

Имен ден днес празнуват: Анна, Ана, Анка, Анко, Ани, Янко, Янка.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.