215 г. от рождението на Ханс Кристиан Андерсен

Posted by Mariana57on 01.04.2020

Ханс Кристиан Андерсен (02.04.1805 – 04.08.1875)е датски писател, световен майстор на приказката. Той е роден на 2 април 1805  година в  Оденсе, Дания. Семейството му е скромно, но баща му смята, че предците му са имали по-високо обществено положение и дори че са благородници. Ханс Кристиан отрано показва въображението си, подхранвано от снизхождението на родителите му и от суеверието на майка си. Той си прави малък  Куклен театър и дрехи за куклите си, и четял всяка пиеса, която успява да заеме. Сред драматурзите, от които чете, са  Уилям Шекспир и  Лудвиг Фолберг.

 

През 1816 година бащата на Андерсен умира и той трябва да започне сам да се грижи за себе си. Спира да ходи на училище и започва работа като чирак, тъкач и шивач, по-късно работи в цигарена фабрика. На  Великден  през 1819 година получава първо  причастие в катедралата „Свети Кнут“ в Оденсе и започва да насочва вниманието си към бъдещето.

 

Четиринадесетгодишен, Ханс Кристиан Андерсен заминава за  Копенхаген, за да търси работа като актьор. По това време той има хубав  сопранов  глас и е приет в Кралския театър, но когато гласът му се променя от възрастта, губи мястото си. Негов колега от театъра му казва, че има поетични заложби и той се заема сериозно с писане. Музикантите  Кристоф Вайс  и  Сибони, както и по-късно поетът  Фридрих Хьоег Гулденберг  (1771 – 1852), се отнасят много дружелюбно към младия Ханс.

 

По-късно Андерсен намира нов покровител в лицето на Йонас Колин, който го изпраща на свои разноски в училището в  Слагалсе. По това време той вече е публикувал първия си разказ, „Призрак в гроба на Палнаток“ (1822). Андерсен не бил много добър ученик, нямал голямо желание да се учи и не останал в Слагелсе, а се преместил в друго училище в  Елсинор до 1827 година. За този период Андерсен казва, че бил най-мрачният и горчив през целия му живот. Колин най-накрая се съгласил, че той вече е образован, и Андерсен се завърнал в Копенхаген.

Comments are Closed