Без категория

Препоръчано от библиотекаря

Posted by Mariana57on 12.04.2024

Завладяващ роман, който съживява автентичния фолклор на едно опазило традициите си българско село.
Книга първа от поредицата Нямата рече от Галина Танева.
Млада българка, отраснала в чужбина, попада в един непознат и непонятен за нея свят, след като по мистичен начин се озовава в живота на прапрапрабаба си. Там тя трябва да научи повече за собствената си родова история, да опознае красивите традиции и обичаи в българското село и да усвои уроци, които ще освободят душата ѝ от болката вътре в нея. По трудния ѝ път ще я водят Велика Нямата, прозорлива билкарка, събрала в себе си цялата вековна мъдрост на народа ни, и отец Никола, добронамерен свещеник, който милее за съдбата на съселяните си.
В книгата са подробно описани автентичните обреди, традиции и обичаи през зимата от село Устрем, пресъздадени по спомените на малкото останали живи баби, а и от това, което самата авторка помни. Записани са автентични текстове на песни, пети в селото, събирани дума по дума. Ще се запознаете с някои моменти от бита на българите в Устрем, както и с типични ястия, чието приготовление е част от магията на българщината.

Колоритен диалект, истински и неповторими традиции и обичаи, фолклор, който сякаш оживява – това е Нямата рече. И любов. Защото България и българското са любов.

„От кражби до убийства“: първо по рода си изследване разкрива истинските нива на престъпност в социалистическа България

Posted by Mariana57on 26.03.2024

 

Пропагандният характер на твърдението, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“ разобличава безпрецедентното изследване на българския историк д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“,  е с логото на издателство „Сиела“ и е  част от поредицата „Минало несвършено“, съвместно с Института за изследване на близкото минало.

Част от екипа на НЧ “Джон Атанасов” беше сред многото политици, бивши и настоящи, министри, депутати, ръководители на учреждения  и много граждани, които уважиха с присъствието си д-р Стефан Иванов.

Книгата му е вече в библиотеката ни, на разположение на читателите.

Брилянтно представяне на клуб за спортни танци Импулс на World Syllabus Championship в град Pieve di Cento

Posted by Mariana57on 25.03.2024

Любослав Атков и Екатерина Александрова станаха вицесветовни шампиони

в категорията Юноша Младша възраст латиноамерикански танци,Младежки стандарт

Александър Савеков & Преслава Драганова

България,   а при стандартните танци спечелиха бронзови медали.

 

Участие на фолклорна формация Аджамиите в празника Заговезни на в село Осоица

Posted by Mariana57on 19.03.2024

17 ноември 2023 г. Включете се в Деня на четенето!

Posted by adminon 17.11.2023

Честит празник, мили деца! На добър час!

Posted by adminon 15.09.2023

Нов курс по таекуондо

Posted by adminon 14.09.2023

Школа по модерни танци

Posted by adminon 08.09.2023
Модерният танц дава на децата много голяма танцова лексика, тъй като в него се смесват различни стилове танци, които подпомагат основната двигателна култура, пластика, гъвкавост, грация, чувство за ритъм и артистичност.
Ще се учим как да се държим на сцената, кои са отличителните черти на всеки един от стиловете, които ще изучаваме, как да контролираме тялото си и много други неща свързани с това да си танцьор.
Часовете ще се провеждат всеки петък от 16:00 до 18:00. Започваме от 29ти септември.
Очакваме Ви!
 
 

125 години от рождението на Димитър Талев

Posted by adminon 01.09.2023
Димитър Талев (1 септември 1898 г. – 29 октомври 1966 г.)
Роден гр. Прилеп – днес в Северна Македония. Завършва гимназия в Битоля. Следва медицина и философия в Загреб и Виена. Завършва славянска филология в Софийския университет.
Главен редактор и директор на в. „Македония“ – орган на дясното крило на Вътрешната македонска революционна организация. Редактор на в. „Зора”. Задържан е през октомври 1944 г. в Софийския централен затвор за прояви на великобългарски шовинизъм, въдворен по-късно в лагер в село Бобовдол до август 1945 г. Отново е арестуван през октомври 1947 г., тежко болен е въдворен в рудник „Куциан“ в мини „Перник“ и изселен със семейството си в Луковит. В края на 50-те и началото на 60-те Талев е реабилитиран напълно, като се посвещава на свободна писателска практика.
Автор е на романа „Усилни години“ в три части, който е първото свидетелство за обвързаността на писателя с илинденската проблематика; тетралогията „Железният светилник“ („Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“), която излиза едва през 1966 г. е първият в българската литература романов епос за подготовката, зенита и епилога на Илинденско-преображенското въстание, изобразено като исторически закономерен, неизбежен етап от Българското национално възраждане и национално-демократична революция.
От 1956 до началото на 1960 г. Талев осъществява дълголетния си замисъл за разгърнато епическо повествование – написва и издава „Самуил, цар български“, тритомен роман-летопис за края на Първата българска държава. През 1954 г. под заглавие „Кипровец въстана“ излиза повестта „Въстанието в Чипровец“, написана през 1948 г. – своеобразна панорама на Чипровското въстание. През 1962 г. са издадени историческата повест за Братя Миладинови „Братята от Струга“ и романа за Паисий Хилендарски „Хилендарският монах“. През 1962 г. излиза сборникът „Разкази. Повести“, в който Талев е събрал разкази, писани през съответния период подредени в разделите: „Някогашни люде“, „Легенди“ и „Случки“. Произведенията на Талев са преведени на около 20 езика, между които английски, арменски, литовски, немски, полски, румънски, руски, турски, унгарски, френски, чешки и японски език.
Талев е отличен със званията „Заслужил деятел на културата“ (1963), „Народен деятел на културата“ (1966 г.), избран е за член на Управителния съвет на СБП, става лауреат на Димитровска награда за 1959 г. Избран е за народен представител в 5-ото Народно събрание през 1966 г. През 2016 г. Димитър Талев е удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на община Луковит“.
Димитър Талев умира на 29 октомври 1966 г.

Ваканция!

Posted by adminon 01.08.2023

От 1 до 31 август читалището ще бъде във ваканция.