Първи семинар по Двубой с къси оръжия (Бинг Дао)

Posted by adminon 02.10.2023

Българска федерация по УШУ проведе първият семинар по двубои с късо оръжия (Бинг Дао). Събитието се състоя на 30.09.2023 г. в София и в него взеха участие състезатели, треньори и съдии от 6 клуба от цяла България. Лектор беше Стефан Кунев от столичния спортен клуб „Беймо“, който беше и съорганизатор на семинара.

Семинарът включваше теоретична част с разглеждане на съдийския правилник, както и практически упражнения. Разгледани бяха основните техники на атака и защита, както и някои тактически прийоми. За двубоите се изпълняват олекотени и омекотени реплики на основните за къси оръжия в УШУ – меч (Jien) и сабя (Dao). В Бинг Дао има възможност да се изпълняват техники и с други къси и дълги оръжия. Целта на семинара беше запознаване на състезатели, треньори и съдии с дисциплината Двубои с къси оръжия (Бинг Дао) като първа стъпка от въвеждането на дисциплината на официални състезания в България, под егидата на Българска федерация по УШУ. Първата официална изява е планирана за месец декември тази година по време на Републиканското първенство по УШУ и Санда в град Пловдив.

Двубойте с къси оръжия са нова дисциплина, която за първи път беше представена на Световното първенство по Кунг Фу през месец август тази година в град Ъмейшан, Китай. Световната федерация по УШУ за пореден път обогатява семейството на китайските бойни изкуства УШУ, като този път на дисциплината Двубой с къси оръжия (Бинг Дао) се възлагат големи надежди за промотирането на УШУ като Олимпийски спорт.

 

Posted in Школи

Comments are Closed