Препоръчано от библиотекаря

Posted by Mariana57on 12.04.2024

Завладяващ роман, който съживява автентичния фолклор на едно опазило традициите си българско село.
Книга първа от поредицата Нямата рече от Галина Танева.
Млада българка, отраснала в чужбина, попада в един непознат и непонятен за нея свят, след като по мистичен начин се озовава в живота на прапрапрабаба си. Там тя трябва да научи повече за собствената си родова история, да опознае красивите традиции и обичаи в българското село и да усвои уроци, които ще освободят душата ѝ от болката вътре в нея. По трудния ѝ път ще я водят Велика Нямата, прозорлива билкарка, събрала в себе си цялата вековна мъдрост на народа ни, и отец Никола, добронамерен свещеник, който милее за съдбата на съселяните си.
В книгата са подробно описани автентичните обреди, традиции и обичаи през зимата от село Устрем, пресъздадени по спомените на малкото останали живи баби, а и от това, което самата авторка помни. Записани са автентични текстове на песни, пети в селото, събирани дума по дума. Ще се запознаете с някои моменти от бита на българите в Устрем, както и с типични ястия, чието приготовление е част от магията на българщината.

Колоритен диалект, истински и неповторими традиции и обичаи, фолклор, който сякаш оживява – това е Нямата рече. И любов. Защото България и българското са любов.

Comments are Closed